Szoftverjog

Az Országos Informatikai Programiroda által kínált minden számítógép kizárólag és teljes mértékben jogtiszta programokkal kerül átadásra.

Operációs rendszer:

Az Országos Informatikai Programiroda által kínált számítógépekre – melyeknél az ajánlat Microsoft Windows operációs rendszer meglétét jelzi -, magyar nyelvű Windows 10 operációs rendszer van előtelepítve. (A kiírás szerint elérhető Home és Pro változat is) Ez minden esetben a gépen elhelyezett, eredetiséget igazoló tanusítvány-matricát (COA), a jogtiszta felhasználás elengedhetetlen részét képező tulajdonszerzést igazoló iratot és a telepítő állományt tartalmazó csomagot együttesen jelenti.

Tájékoztató a tisztaszoftver programról:

Azon intézmények, melyek a közoktatás rendszerében működnek és megfelelnek a Kormány és a Microsoft Magyarország közötti keret-megállapodásnak (Minden, a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 20. § és 21. § hatálya alá eső intézmény jogosult a szoftvereket igénybe venni. ), a gépeken jogosultak a Tisztaszoftver programban rögzített feltételekkel tetszőleges, akár a legújabb operációs rendszert, vagy bármely korábbi verziót, tetszőleges nyelvi változatot, így a magyart, vagy másikat használni. FIGYELEM: a Tisztaszoftver program csak frissítési jogot biztosít az operációs rendszerre, tehát a gépekhez mindenképpen kell beszerezni valamilyen Microsoft operációs rendszert (frissítési alapot).Ezt a jogtiszta frissítési alapot az Országos Informatikai Programiroda Windowszal kínált gépei már tartalmazzák! Sőt, ezen gépek a Tisztaszoftver programtól függetlenül is jogtisztán használhatóak.

A Tisztaszoftver programról részletes leírást ide kattintva a Tisztaszoftver.hu oldalon olvashat.

Antivírus szoftver:

Az antivírus szoftver feltelepítésre kerül, a hozzá tartozó aktiváló kód külön kerül átadásra annak érdekében, hogy a vírusírtó 1 éves használati ideje semmi esetre se csorbuljon. Tehát minden esetben aktiválás nélkül kerül átadásra, az aktiválás (ezzel az egy éves időtartam elindítása) a mellékelt aktiváló kód használatával a felhasználó feladata. Ehhez szükség esetén, természetesen igénybe veheti ügyfélszolgálatunk segítségét. A 365 nap felhasználhatóságot követően igény szerint meghosszabbítható az előfizetés a vírusírtó hivatalos oldalán keresztül, vagy kérhetik az OIP kedvezményes segítségét, de egyéb forrásból is megoldható.

Felhasználói programcsomag:

A gépekre feltelepítésre kerül több, az irodai munkát és a mindennapi géphasználatot megkönnyítő egyéb szoftver, mint például irodai programcsomag (szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentáció-készítő, stb.), médialejátszó (filmek, zenék lejátszásához), pdf olvasó (pdf állományok megjelenítésére), távsegítség program. Ezek a válogatott szoftverek szabadon használhatóak nem csak az OIP gépein, hanem a máshonnan beszerzett, régebbi gépeken is. Ingyenesen letölthetőek a gyártó honlapjáról, vagy az OIP letöltő oldaláról.

Opcionális szoftverek:

A pályázatok során lehetőség van kiegészítő jelleggel igényelni egyéb szoftvereket is (Microsoft Office, Intézményi Élelmezési Program). Ezek a szoftverek az adott szoftverár ellenében szerezhetőek be és díjmentesen kerülnek feltelepítésre a pályázati gépekre. A pályázatban feltüntetett árak a beszerzés függvényében változhatnak és a készlet erejéig, korlátozottan érhetőek el. (Amennyiben nem a pályázati gépekre szeretne szoftvert igényelni, azt külön egyeztetni szükséges!)